Az utcát és börtönöket is felforgatták a brazil lázadók

Legkevesebb 52 halálos áldozata van a Brazília Sao Paulo tartományában hétvégén kitört zavargásoknak. A szervezett akciókban városi bandák támadtak rendõrörsökre, járõrökre és szolgálaton kívül lévõ rendõrökre gépfegyverekkel, machetekkel és házi készítésû robbanószerekkel - írja a BBC. A lázadásban több börtön lakói is részt vettek, a fegyházakban több mint 200 túszt ejtettek.

A brazil hatóságok szerint a lázadást a Fõváros fõparancsnoksága (PCC) nevû banda szervezte, amelynek 700 tagját a legszigorúbban õrzött börtönökbe irányították át a közelmúltban. Vasárnapra az összetûzések annyira elfajultak, hogy Sao Paulo központjában is buszokat gyújtogattak. A tartomány kormányzója szerint a hatóságok kezükben tartják az eseményeket.

Közel 40 börtönban a patthelyzet állandósult, a rabok nem engedték el túszaikat, igaz, arról sem érkezett jelentés, hogy bárkinek bántódása esett volna. A tartomány büntetés-végrehajtásának vezetõje szerint számítottak rá, hogy a szigorított õrizetre válaszul lázadást szítanak majd a rabok néhány börtönben, ekkora felfordulást azonban senki nem várt - idézi a BBC.

Sao Paulo utcáin sok helyen még hétfõn is állnak a barikádok. Az 52 halottbõl 35 rendõr vagy börtönõr.


[origo]