Az erekció rabságában (18+)

A priapismus, vagyis a tartós erekció Priaposzról, a termékenység istenérõl kapta a nevét, akit az antik világ méretes és állandóan izgalmi állapotban levõ "kicsi istenével" ábrázolt. 
A valóságban a priapismus olyan tartós erekciós állapot, aminek semmi köze nincs a szexuális izgalomhoz, és órákig, de elõfordul, hogy napokig is eltarthat. Ilyenkor a hímvesszõbe áramlott vér nem áramlik ki, megreked a péniszben.

Ha a vér túl sokáig nem lép ki, az sérüléséhez vezethet, és a késõbbiekben egyéb merevedési zavarok - akár impotencia -  is felléphetnek.  Normál esetben, izgalmi állapotban a hímvesszõben található izmok ellazulnak, és vérrel töltõdnek fel. Ez a hímvesszõ merevedéséhez vezet, ami a vér kiáramlását megakadályozza. Ejakuláció során az artériák újból összeszûkülnek, és rövid idõn belül megszûnik a merevedés, a véráramlás ismét beindul.

forrás: [origo]

Priaposz

Legtöbbször nem ismerik fel a tartós erekciót kiváltó okokat, míg az esetek kisebb részében úgynevezett másodlagos priapismusról van szó, amikor a tartós erekció valamely meglévõ betegség - például leukémia, sclerosis multiplex, cukorbetegség, keringési zavarok, rosszindulatú daganatok, malária, trauma stb. - következményeként jelenik meg. Elõfordul azonban az is, hogy az impotencia elleni gyógyszeres kezelése során lép fel a tartós merevedés, de a túlzott alkohol-, drog- és afrodiziákumfogyasztás szintén hasonló következményeket vonhat maga után.

Mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség, ha az erekció több mint két órája tart.  A kezelés során az a cél, hogy a felgyülemlett vért elvonják a hímvesszõbõl, és ha a páciens kevesebb mint 12 órán belül orvosi ellátásban részesül, 90%-os esélye van, hogy nem lépnek fel utólagos merevedési zavarok .

A híres hegedûmûvész, Niccoló Paganini is priapismusszal küzdött, már egy szép nõ puszta látványától is megmerevedett. Sajnos az õ esetében az orvosi kezelés nem járt sikerrel, ugyanis beleszeretett kezelõorvosa feleségébe.

 


[origo]