Az egyiptomiak védekezési tippjei (18+)

A Kahun-papirusz az eddig talált legkorábbi dokumentum (i.e. 2200-2100), ami már megörökítette a védekezés egyik technikáját. A feljegyzés alapján ebben a korban a következõ védekezési technikát alkalmazták: a szent krokodil ürülékét savanyú tejben feloldották, amivel a nõk "megmosták" magukat, majd összekevertek körülbelül fél liter mézet, egy kevéske savanyú tejet és szódát, majd a keveréket a vaginájukba öntötték.

forrás: [origo]

Mai vizsgálatok szerint a recept minden bizonnyal hatásos lehetett, ugyanis a ragadós méz megzavarja a spermiumok mozgását, míg a savanyú tej és a szóda felborítják a hüvely savháztartását, ezáltal spermaölõ hatással rendelkeznek. A recept ugyanakkor mégsem "teljesen tökéletes", a krokodil ürüléke lúgos kémhatású, így a spermiumoknak kiváló környezetet biztosít.

Egy másik egyiptomi recept szerint a nõk kis kúpokat használtak, amit a gránátalma magjából és vakszból készítettek. Ez a keverék természetes ösztrogéntartalma miatt valószínûleg megakadályozta a tüszõérést, így hatásos védekezést jelenthetett.

Idõszámításunk elõtt 1850 körül a magasabb társadalmi rétegbe tartozó nõk elõszeretettel alkalmaztak különféle gumiból illetve krokodilürülékbõl készült pesszárium(féleségeket), de a nátriumkarbonát és méz keveréke is közkedvelt volt.

Az Ebers-papirusz (i.e.1550) egy tamponszerû védekezési technikát említ, ami a teherbeesést akár három évig is megakadályozta. A tampon finomra zúzott akácfarügybõl, datolyából és mézbõl állt, amit egy rostszerû anyagra felkenve helyeztek fel a méhbe. Az akácfa rügyei a lebomlás során olyan tejsavat szabadítanak fel, ami a mai fogamzásgátló zselékben is megtalálható.

A Berlin-papirusz (i.e. 1300) szerint  zsírból, gyógynövényekbõl és cukrozott sörbõl álló keveréket kell fogyasztani négy egymást követõ napon. Egy további recept szerint a közönséges kóró magját kell minden nap sok vízzel lenyelni, késõbb laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a mag kémiai összetevõinek köszönhetõen nagyon is hatásos lehetett fogamzásgátlás szempontjából.


[origo]