Afrodiziákumok a konyhából

Ánizs - az Ouzo, a Raki és a Pernod híres fûszernövénye, a keleti, középkeleti étkek gyakori aromája. Illata és íze kellemesen édeskés, fûszeres, frissítõ. A szervezetre az epetermelés beindításával - fõleg nehéz és zsíros ételek esetén - van jótékony hatással, de bronchitis és köhögés esetén is kiváló gyógyerõ. Afrodiziákumként ital formájában fogyasztandó, hatása élénkítõ.

forrás: [origo]

Bazsalikom - Az eredetileg Indiából származó, manapság az olasz konyha klasszikus fûszernövényének jellegzetesen édeskés, fûszeres, borsos illatát és ízét számos illóolaj adja. A fûszernövény nyugtatólag hat az idegrendszerre, és jótékony gyomorpanaszok esetén is. Köztudott, a bazsalikom természetes mérget - estragolt - tartalmaz, de egészen addig, amíg normál mennyiségben fogyasztjuk,  nem lehet baj. Afrodiziákumként fûszer vagy tea formájában fogyasztandó, hatása izgató.

Görögszéna - A mezopotámiai eredetû fûszernövényt manapság elsõsorban a Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségeiben használják, ami a vénás megbetegedések - visszér, aranyér - esetén kiváló. Csökkenti a vércukrot és a koleszterint. Íze hasonlít az ánizséra, jellegzetesen aromás, keserû növény. Fûszer formájában fogyasszuk!
 
Chili - Talán errõl a fûszernövényrõl tudják a legtöbben, hogy a leghatásosabb afrodiziákum, a nyálkahártya - köztük a nemi területek - vérkeringését erõteljesen felpezsdíti, csökkenti a gyulladást, és melegérzetet ad, csökkenti a trombózisveszély kialakulását, és fertõtlenít. Afrodiziákumként friss vagy szárított formában fogyasszuk, hatása izgató.
 
Édeskömény - A Földközi-tengeri édeskés fûszernõvénye erõteljesen hasonít az édesgyökérre. A fûszernövény megszünteti a puffadást, enyhíti a gyulladást, nyugtatja a gyomrot, és étvágyat csinál. Afrodiziákumként fûszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítõ.
 
Szegfûszeg - A mirtuszok családjába tartozó növény eredetileg Indonéziából származik, az úgynevezett Fûszer-szigetekrõl, jellegzetesen intenzív illatát és ízét az illóolajaknak köszönheti. Íze tüzes, erõs és finoman édeskés. A szegfûszeg elõsegíti az emésztést, óvja a gyomrot, étvágyat csinál, fájdalomcsillapító, fertõtlenítõ, és nem utolsósorban fogfájás és szájbûz esetén is kiváló. Afrodiziákumként olaj vagy fûszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítõ.
 
Gyömbér - Az ázsiai eredetû növény finoman édeskés aromájú, égetõ, erõs és fûszeres ízét az illóolajaknak, a gyantasavnak és a gingerolnak köszönheti. A gyömbér szintén elõsegíti az emésztést, csökkenti a puffadást, és csillapítja az émelygést, míg az ázsiai alternatív gyógyászatban a reuma, az izomfájdalmak és a megfázásra használják. Ahhoz, hogy afrodiziákumot nyerjünk a növénybõl, gyöktörzsét fogyasszuk el nyersen, vagy fõzzük meg, netán forrázzuk le! Hatása izgató.
 
Kardamon - A fûszert a sáfrány és a vanília után a harmadik legdrágább fûszernövény gyanánt tartják számon, és eredetileg Dél-Indiából, Ceylonból származik. A növény illata citromos frissességû, míg íze finoman fûszeres, édeskésen erõs. A kardamon görcsoldó, emésztésjavító, a magok rágása pedig felfrissíti a leheletet. Afrodiziákumként fûszerként kávéba szórva fogyasszuk, hatása élénkítõ.
 
Kurkuma - Az indiai eredetû növény keserû, enyhén erõs, égetõ, illata frissítõ, megszárítva különlegesen fûszeres aromával bír. Ázsiában a növényt elsõsorban májmegbetegedésre használják, antioxidáns, gyulladáscsökkentõ, ezen túl pedig segíti az emésztést, a vastagbél flóráját pedig óvja.
 
Babérlevél - A Kis-Ázsiából származó növény íze jellegzetes, enyhén keserû, adagolásával csak óvatosan szabad bánni. A túladagolás transzhoz és tudatállapoti zavarokhoz vezet. Kis mennyiségben azonban étvágyjavító és a vérkeringést is felpezsdíti.
 
Majoránna - A növényben található illóolajaknak köszönhetõen erõsen édeskés aromaillattal rendelkezik, ízre karakterisztikus és enyhén égetõ. Idegi és végtagi fájdalmak esetén a problémás terület bedörzsölésével enyhíthetünk a fájdalmon. 

Koriander  - A koriander õsidõk óta használt fûszer, mely a Földközi-tenger vidékérõl származik. A növény jellegzetes illatát a növényben található illóolajok okozzák. Már az okórban is ismert afrodiziákumként szolgált, úgy tartották, hogy borba keverve növeli az ondótermelést.


Szerecsendió - A fûszer kellemes illatú, ízre tüzes, fûszeres és enyhén kesernyés, ázsiai országokban erõs fájdalmakra, reumára és izomfájdalmakra alkalmazzák, a dióban található illóolajak idegnyugtató és hangulatjavító hatásúak. A homeopátia is elõszeretettel használja a fûszernövényt. Afrodiziákumként magát a diót, szárított héját, illetve a növénybõl készített olajat fogyasszuk! Bódító hatású. 

forrás: [origo]

Oregánó - Az intenzív illatú, enyhén édeskés ízû növény a spanyol és az olasz konyha nélkülözhetetlen eleme. Korábban mágikus gyógynövényként tartották számon, és csak az elmúlt kétszáz évben kezdték fûszerként is alkalmazni. Hatását tekintve gyulladáscsökkentõ, köhögés és bronchitis ellen kiváló, továbbá gyomor, bélpanaszok, és menstruációs görcsök esetén is hatásos, az epe és a máj mûködésére kimondottan jó hatással van. Az oregánóolaj a különféle aromaterápiák kedvelt alapanyaga. Olajként alkalmazzuk!

Jamaicai szegfûbors (piment) - A finoman fûszeres, édeskés és erõs ízû növényt elõszeretettel használják a svéd konyhában (nemzeti fûszer), ami nagy százalékban tartalmaz illóolajat. Növeli a nyáltermelést, és kíméli a gyomrot. Kéjszerként fûszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítõ.
 
Rozmaring - A jellegzetes és erõteljes illatú és ízû növény kiváló alacsony vérnyomás és kimerültség ellen, továbbá görcsoldó, gyulladás-és fájdalomcsillapító. A homeopátiában fejfájás ellen alkalmazzák. Teaként segít a kimerültség ellen, a fürdõvízbe adagolva pedig felfrissít. 
 
Sáfrány - A növény elsõsorban Indiában, Kínában, Iránban és Spanyolországban közkedvelt, erõteljes illatával, savanyú ízével ezen országok konyhájában kötelezõ elem. A sáfrány állítólag vitalizálja a nemi szerveket, a sáfrányolajról pedig úgy tartják, hogy segíti a nemzõképességet (Közép-Keleten a nõgyógyászok mind a mai napig alkalmazzák a sáfrányt). A sáfránytej pedig egy drága, ám annál jótékonyabb szer, amely szívgyengeség és menstruációs zavarok esetén kiváló. Afrodiziákumként a növény szálait fogyasztják, izgató és bódító hatású.
 
Feketekömény - A növényt elsõsorban az indiai, török és orientális konyhákban használatos fûszernövény keserû ízével és a majoránnára emlékeztetõ illatával. A fûszernövény tele van telítetlen zsírsavakkal, és erõsíti a szervezet ellenálló képességét.
 
Ecetfa - A Földközi-tenger környékén honos ecetfa piros termése finoman savanyú és fanyar, erõs antioxidáns hatású, kiváló rákmegelõzõ hatású,  és végül de nem utolsó sorban a vérzést és a hasmenést is csillapítja.
 
Csillagánizs - A növény az ánizshoz hasonló aromájú, ízre azonban erõsebb, karakteresebb, tüzesebb és nehezebb. A Kínában több ezer évvel rendelkezõ növény étkezés után kiváló emésztésjavító, puffadásgátló, és köhögés ellen is kiváló. A növény nagyon gazdag illóolajakban, összetevõibõl influenza elleni elixírt készítenek.
 
Tamarindusfa - Az eredetileg Etiópiából származó fa hüvelyes növénye manapság Indiában a legközkedveltebb növény, amelynek íze magas gyümölcssavtartalmának köszönhetõen édesen savanykás. Magas C-vitamin-tartalma miatt kiváló immunerõsítõ, de bélkímélõ hashajtóként is kiváló.  

Timián (kakukkfû) - Az erõs aromájú, keserû ízû növény, görcs- és slejmoldó hatású.
 
Vanília - Finom illatú, karakteresen édeskés ízû növény, fõleg kakaóval keverve hangulatjavító. Afrodiziákumként oldat formájában kell fogyasztani, hatása izgató.

Borókabogyó - Már a középkorban is ismert, erõsen édeskés ízû, intenzív illatú fûszernövényt a gyógyászatban elsõsorban tea formájában használják vizelethajtó gyanánt. De méregtelenítõ és fertõtlenítõ hatása is ismert. Teaként fogyasztandó.
 
Vízitorma (wasabi) - A vízitorma gyökere a japán konyha erõs fûszere, illetve a japán gyógyítás alapvetõ alkotóeleme. A wasabi néhány alkotóeleme ugyanis rákmegelõzõ hatású.
 
Fahéj - Az erõs aromájú, édeskés, enyhén kesernyés, karakteres illatú növény melegségérzetet ad a testnek, mindemellett méregtelenít, felfrissít, és fájdalom-és gyulladáscsökkentõ.  Az indiai ájurvéda orvoslásban a fahéj fájának szinte valamennyi részét - levelét, kérgét, gyökerét - felhasználják. A nyugati orvoslás a cukorbetegség elleni szer elkészítésében alkalmazza a fahéjat. Afrodiziákumként fahéjolajjal dörzsöljük be a nemi szerveket. Hatása izgató.


[origo]