A szeméremdomb lecsupaszítása

Hogy valaki kopasz, fazonírozott, vagy "természetes" szeméremdombot szeretne látni magán, változó, sõt, hála a szõr azon áldásos tulajdonságának, hogy egyre nõ, akár  hónapról hónapra váltogathatjuk kinézetünket. Ez már csak azért is hasznos, mert divatok és ízlések jönnek-mennek, s hol így, hol úgy kívánjuk látni magunkat. Nem is olyan rég még fel sem merült a szeméremtájék szõrtelenítésének kérdése, mára azonban már nemcsak a nõk, de férfiak is elõszeretettel borotválják szõrzetüket.

A legkézenfekvõbb, legegyszerûbb és leggyorsabb szõrtelenítési megoldás a borotva. Nem igényel mást, mint egy jó minõségû pengét, s mivel igen kényes területen dolgozunk, nem érdemes az olcsó darabokkal kísérletezni. Ha engedtük hosszúra nõni a szõrzetet, ollóval távolítsuk el a naggyát, hogy könnyebb dolgunk legyen a borotvával. Le lehet nyúlni a pasik borotvahabját kenõanyagnak, bár vannak nõk számára készített gélek is, de megteszi egy kevés szappan vagy tusfürdõ is. Innen sima ügy, óvatosan leborotváljuk a szörteleníteni kívánt területet, lehetõleg szálirányba, folyamatosan feszítve a bõrt a kisebb vágások elkerülése érdekében. Egyszerûsége mellett megvan az a hátránya, hogy igen hamar megindul a szõrszálak növekedése, akár pár óra elteltével viszketés kíséretében elõbukkanhatnak az elsõ szálacskák. Sem a vakarózás, sem a szúrós borosta nem kifejezetten felemelõ látvány. Köztudott, hogy a rendszeres borotválás megerõsíti a szõrszálakat, érdemes ezt is figyelembe venni. Gyantázással kombinálva a probléma csökkenthetõ, bár minél erõsebb és sûrûbb a szõrzet, annál kínzóbb a gyantacsík lehúzása.

A szõrtelenítõ krémek használata kézenfekvõ lenne, de a bennük található vegyi anyagok miatt ilyen célú használatuk nem javasolt, erre általában a csomagoláson is felhívják a figyelmet. A szõrszálak vegyi úton történõ roncsolása jó megoldás lehet annak, akinek bõre kevésbé érzékeny, viszont fél a fájdalomtól. Ugyanebbe a kategóriába sorolható az epiláló gépek alkalmazása is, aki kevésbé fájdalomtûrõ, ne is gondolkozzon rajta. A szeméremdomb tetején és szélén megpróbálkozhatunk vele, persze csak nagyon óvatosan, kis területen, feszítve a bõrt, de a kényesebb részek felé semmiképp ne vegyük az irányt.

Hosszú távú megoldást kínálhat a gyantázás, heteken keresztül elégedettek lehetünk az eredménnyel, de ennek is megvannak a maga árnyoldalai. Elõször is fáj. Nincs rajta mit szépíteni, ha az ember bõrébõl kitépik a szõrt, az bizony fáj. Ha a lábszárgyanta már könnyen megy, és titkon mazochisztikus gyönyört is lelsz benne, mikor egy határozott mozdulat megszabadít a csúf szõrszálaktól, ezt is bírni fogod. A házi használatú gyantacsíkok ebben az esetben nem ajánlottak, a szõr növekedési iránya nem olyan egyenletes, mint a lábon, így inkább csak kínnal, mint valós eredménnyel jár. Be kell hát vállalni, hogy kitárulkozol egy idegen elõtt, ami eleinte igen feszélyezõ lehet. Keress olyan kozmetikust, akivel lazább hangulatot tudtok teremteni, s nem árt megbeszélni azt sem, hogy milyen mértékben vállal fazonigazítást. Van, aki csak részlegesen szedi le, de akad olyan is, aki minden további nélkül kisbabát varázsol belõled.


Borsos divat

A szõrtelenítés általában külön helységben, de legalábbis takarásban történik, nem kell attól félni, hogy egy egész hadsereg kíséri figyelemmel összeránduló arcizmaid játékát. A jó szakember alapos munkát végez, azaz teljes szõrtelenítés esetében nem csupán a szeméremdombról és a nagyajkakról tépkedi le a szõrt, de a végbélnyílás körül található kis pihéktõl is megszabadít. A gyantázás után a bõr igen érzékennyé válik, krémekkel és hintõporral nyugtatják, s aranyszabály az is, hogy a kezelés után  egy napig ne érje víz a lecsupaszított területet. Sokan rohannának haza zuhanyozni, de a mikroszkopikus sebecskék vízzel érintkezve könnyen begyulladhatnak, kipattoghatnak, s ez nem túl esztétikus. Számításba kell venni azt is, hogy gyantázni csak kinõtt szõrszálakat lehet, így ki kell bírnod egy átmeneti szõrös idõszakot, míg újra a kínzókamrába lépsz.

Ha fütyülsz a változó divatokra, és eldöntötted, egyszer s mindenkorra leszámolsz szeméremszõrzeteddel, bejelentkezhetsz valamelyik végleges szõrtelenítõ állomásra is. Ez esetben is él a szabály, kérdezd meg elõre, vállalnak-e intim területen történõ epilálást. Mára a legelterjedtebb a lézeres módszer, mikor a szõrtüszõbe vezetett lézersugár segít kiölni a probléma velejét, azaz szétroncsolja az úgynevezett mátrixsejteket, a  szõr növekedésének forrását. Hátránya, hogy  pénz- és idõigényes eljárás, ki kell várni a megfelelõ hosszúságot, sõt, biztos eredményt csak sötét szálak esetén hoz, a szõkébb szõrök kevésbé reagálnak a lézerre. Az úgynevezett tûs eljárás lényege, hogy negatív elektródát vezetnek a szõrtüszõbe, minek következtében a tüszõ elhal, így szõrt sem növeszt többé. Nagyon elszántaknak ajánlhatók ezen módszerek, hisz rendszeresen ki kell tenned magad az élménynek, hogy valaki sokszor és hosszasan matat altesteden, minden egyes szõrszálra külön koncentrálva, s teszi mindezt igen borsos áron.

Az esztétikai szempontokon túl persze felmerülnek járulékos problémák is, mint péládul annak belátása, hogy a szõr nem véletlenül van ott. Nem is gondolná az ember, de segít például abban is, hogy a vizeletsugár a megfelelõ helyen landoljon, mivel a kis szõrszálacskák nem engedik szabadon csurogni azt. A teljes lecsupaszítás után eltart egy ideig, míg kitapasztalja az ember, hogy csavarja csípõjét ahhoz, hogy távoltartsa combjaitól a vízsugarat. Nyilvános illemhely esetében a helyzet még nehezebb, mivel a lányok döntõ többsége nem ül a deszkára. ebben az esetben a homorításhoz hasonló mozdulat segíthet, ha fenekünket hátra és fölfele feszítjük. Bizonyos hõszigetelõ funkciót is ellát a szeméremszõrzet, persze ez mára könnyen feledhetõ, azt azonban még mindig szem elõtt kell tartanunk, hogy egy fontos védelmi állástól megszabadítottuk magunkat, így a fertõzõ kórokozók könnyebben utat találnak a hüvely felé, hisz nem kell átverekedniük magukat a szõrszálak labirintusán.

Lehetõségeink ha nem is korlátlanok, de szerteágazók, a formák és típusok szabadon variálhatók, de érdemes szem elõtt tartani, hogy a retro bárhova begyûrûzhet, a diszkrét, gondosan rendben tartott, esetleg színes hónaljszõr néhol lassan divattá válik, óvatosan hát a drasztikus megoldásokkal!


[origo]