A szója meleggé tesz?

Az élet szinte valamennyi területére érvényes a mértékletesség elve, vagyis mindenbõl csak annyit fogyasszunk, amennyire igazán szükségünk van. Nincs ez másképp a szója esetében sem, legalábbis a WorldNetDaily által közölt kutatási eredmények szerint, ezek ugyanis azt feltételezik, hogy a szójában található fitoösztrogén nagyban befolyásolja a nemi identitás természetes alakulását. A szójával a szervezetben található nõi nemi hormonok kerülnek erõsítésre, és mind fizikálisan, mind pszichésen felborul a természetes egyensúly.

forrás: [origo]

A szójaszósz ártalmatlan

A tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon normál esetben ellensúlyozza az ösztrogénszintet, amennyiben azonban túlzott mennyiségben juttatunk nõi hormont a szervezetbe, az egyensúly felborul. Míg egy felnõtt szervezet könnyen meg tud bírkózni a természetes egyensúlyt befolyásoló élelmiszerekkel, addig a csecsemõk szervezete ilyen védekezésre még nem képes, így ha a gyerekünk allergiás a tehéntejre, semmiképp ne adjunk neki szójatejet, mivel fitoösztrogén szintje a normál érték hússzorosára emelkedhet!

Kutatásokkal alátámasztották, hogy egy szójaformula alapú bébitáp (vagy éppenséggel a szójatej) annyi ösztrogént tartalmaz, mintha napi négy darab fogamzásgátló tablettát fogyasztana el az ember. A kis csecsemõ belsõ elválasztású mirigyei nem tudnak megbirkózni egy ekkora hormondózissal, és érthetõ, hogy valamilyen elváltozás formájában mutatkozik meg az ösztrogén-ostrom. Kislányok esetében sokkal korábban fog megérni a test, míg a kisfiúk jóval késõbb érik el a pubertás kort. Szélsõséges esetekeben a következmények nagyon súlyosak. A pénisz normál növekedését kedvezõtlenül befolyásolja az ösztrogén, szexuális zavarokhoz, de akár homoszexualitáshoz is vezethet a túlzott szójafogyasztás egyes kutatók szerint. Késõbbiekbek (az egyébkén elismert és nem vitatott jótékony hatások) mellett szívkárosodást, de meddõséget, terméketlenséget is okozhat.

A mellrák és a szója összefüggését is kimutatták, ennek hatására például Nagy-Britannia, Izrael, Franciaország vagy Új-Zéland kormánya igyekszik visszaszorítani a szójafogyasztást. A szóját pedig sokszor tudtunkon kívül különbözõ termékekbe, leginkább húskészítményekbe keverve juttatjuk a szervezetünkbe. A szójaszósz az erjesztés során megváltozott molekuláris struktúrának köszönhetõen nem minõsül károsnak, nem így a szójatej vagy a tofu.

A kutatók a szójatartalmú bébiételekre fogják a homoszexuálisok számának nagy arányú növekedését. Szerintük ezt a tényt támasztja alá az is, hogy a legtöbb meleg nem tudja pontosan meghatározni, hogy életének mely szakaszában vált meleggé. Kutatók értelmezésében erre is az a magyarázat, hogy már gyermekkorban kialakul a nemi identitás megváltozása. Ezen tények tükrében komoly aggodalomra ad okot, hogy a harmadik világban a szója jelenti a mindennapi betevõt, míg a világ tehetõsebb országaiban szójaalapú fogyasztószerekkel tömik magukat az emberek.


[origo]