A stressz is okozhat hüvelyszárazságot

Abban bizonyosak lehetünk, hogy ez nem a hüvely hibája, nem azon múlik. A hüvelyszárazság fiziológiai okainak kizárása után csupán egyetlen lehetõség marad: a nõ - akár bevallja, akár nem - nem kívánja a szexuális együttlétet. Ennek számos oka lehet, de mindenképpen érdemes feltérképezni és megoldást keresni. Mert a kiegyensúlyozott, boldog, szorongásoktól mentes szexuális élet a lelki és testi egészség elengedhetetlen része.

Kötelezõ élvezet

Manapság majdhogynem ferde szemmel néznek arra, aki érett nõként nem él szexuális életet, pedig még partnere is volna, mondván; a szerelemhez hozzátartozik a szex. Igen, de csak érett, biztos és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat keretében! A nõ teljesen természetes és egészséges reakciója, ha a testiség bizonyos fokának gyakorlására még nem eléggé érett kapcsolatban nem tudja magát teljesen átadni. A lélek akkor is hat a testre, ha mi nem vagyunk õszinték önmagunkhoz, és olyasmire akarjuk rávenni, amit nem tud lelkünkkel összhangban véghezvinni. Az is lehet, hogy az adott partnerrel a teljes önátadás ideje soha nem is jön el, mert a nõ nem a megfelelõ emberrel ismerkedett meg, nem érezheti magát biztonságban a másik karjaiban. Ezeket a belsõ szorongásokat kár volna elnyomni és helyettük a külsõ elvárásoknak engedni, hiszen sok lelki fájdalomtól óvja meg magát, aki õszintén és felelõsen bánik a testével.
Korábban az erkölcsi szabályok, amelyek egyértelmûen csak a házasság keretein belül helyeselték a szexuális életet, sok olyan egzisztenciális szorongást eleve kizártak, amelyek a házasságon kívüli kapcsolat esetében kétség nélkül jelen vannak. Természetesen szorongani sok mindentõl lehet házasként is. Célszerû tehát, ha az oknyomozást kiterjesztjük, és általánosabban is megismerjük, milyen hatása van a szorongásoknak, a stressznek a szexuális életre.

Tovább stresszel a stressz, avagy miért van íváskor horgászati tilalom?

Amikor például a tükörpontyok teljes figyelmüket a szaporodásnak szentelik, akár kézzel is meg lehet õket fogni, nem tudnak odafigyelni saját biztonságukra, csak egy dologra összpontosítanak. Igaz ez bizony ránk, emberekre is. Tevékenységünket, szervezetünket egy adott pillanatban vagy a fajfenntartás, vagy a létfenntartás határozza meg.Fórum


Nõi egészségi problémák - szexuális élet
Érzelem nélkül szex?


A különbözõ ingerekre szervezetünk igyekszik mindig a legcélszerûbb módon reagálni. Az életünket fenyegetõ dolgokra ösztönösen védekezéssel válaszolunk. Ha figyelmünket, energiánkat arra összpontosítjuk, hogy életben maradjunk, megvédjük magunkat, nem jut tartalék a fajfenntartással kapcsolatos tevékenységekre, így a szexuális életre sem. A modern ember életében a stressz összefoglaló néven emlegetett hatások, a szorongások - a munkával, kenyérkeresettel és más egzisztenciális problémákkal összefüggõ gondok, de még a mások elvárásainak való bármilyen megfelelési kényszer is - az önvédelmi rendszert indítják be. Ilyenkor az ún. szimpatikus idegrendszer irányítása alatt áll a szervezet. Selye János stresszelméletében azt is mondja, hogy tartós stressz hatására a szexuális életre fordítható energiák, képességek felszabadulása gátolt. Ha az idegrendszer a szorongások, tartós stressz hatására rosszul állítódik be, a szervezet a közösülés idején is szimpatikus idegrendszeri szabályozás alatt áll. Emiatt az ember a közösülést is küzdelemnek éli meg, és a nemi szervek sem úgy viselkednek, ahogy kellene, ami végsõ soron további szorongást szül.


A csapokat az elõjátékkal kell megnyitni

Szorongásaink eredete

Az emberek 50-70%-a szorong valamitõl, de általában nem tudnak róla, és segítséget sem kérnek.
forrás: origoA stressz forrását nem mindig egyszerû beazonosítani, hiszen nagyon összetett világban élünk. A férfiak jellemzõ stresszforrása a munka, a teljesítménykényszer. A nõknél az anyagi biztonságon túl a szexuális szabadság is magával hozott egyfajta létbizonytalanságot. Akár vannak fenntartásaik a szexuális szabadsággal szemben, akár nincsenek, ösztönösen foglalkoztatja õket párjuk hûsége, a teherbe esés lehetõsége, az, hogy gyermekeinek lesz-e igazi apja, akire lehet számítani, vajon lesz-e közös otthonuk, egyáltalán szereti-e annyira a másik, hogy kitart mellette, miután õ már minden tõle telhetõt megtett, odaadott. A család anyagi biztonsága, a gyerekekért való aggódás, a katasztrófáktól és tragédiáktól való félelem is túllépheti az egészséges aggódás mértékét.
A rossz lelkiismeret miatti izgalmak és az, hogy nem tudunk megbocsátani másoknak vagy magunknak, szintén állandó feszültségben tudnak tartani.
Minden rosszul feldolgozott kudarcélmény - a szexuális életben elviselt is - fokozott stresszt hozhat magával a legközelebbi hasonló kihívás alkalmával. Mindenféle szorongás kihatással lehet a szexuális életre, de természetesen vannak olyan területek, ahol sokkal szembetûnõbb a közvetlen összefüggés.
A szorongások kialakulásában nagy szerepe van a pornográfiának. A pornóirodalomban az átlagosnál nagyobb nemi szervû férfiak az átlagosnál nagyobb teljesítményt mutatnak be, ami kisebbségi érzéshez vezethet. A nõk is szüntelen arra vannak kényszerítve, hogy akaratlanul is elérhetetlen ideálokhoz hasonlítsák magukat.

Egy új megoldást mutatunk be neked; a K-Y Jelly intim síkosítógél nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy Te és partnered között fokozódjon az intimitás, a szexuális vágy és így közelebb kerüljetek egymáshoz, ezért a K-Y Jelly használata többet jelent a hüvelyszárazság puszta csökkentésénél...részletek itt

Szeretnéd kipróbálni a K-Y Jelly intim síkosítógélt? Kérd ingyenes termékmintánkat! Írd meg neved és pontos címed e-mailben, és máris küldjük a mintát.A szex tanulható

Valószínûleg sokakat megnyugtat, ha tudják, hogy az esetek nagy százalékában nem a férfiassággal és nõiességgel, sokkal inkább a szexuális kultúra hiányával van a gond, ami azonban elsajátítható.
A szexuális képességek egészséges meglétét bizonyítja az alvás álomlátási, ún. REM-fázisában a nõknél jelentkezõ reflexes nedvesedés, ami a férfiak éjszakai erekciójának megfelelõ, csak sokkal kevésbé ismert jelenség. Segítségével a pszichés és fizikális eredetû impotencia is jól elkülöníthetõ. Ha tehát a nõnél a nedvesedés álmodás közben bekövetkezik, a hüvelyszárazságnak pszichés okai vannak; többek között valamilyen szorongás vagy a szexuális elõjáték hiánya.
A szorongásos eredetû szexuális panaszok a férfiaknál impotenciát, korai magömlést jelentenek, a nõk fájdalmas behatolásra panaszkodnak. Lényegében mindkettõ ugyanarra a stressz által kiváltott hatásmechanizmusra, a szimpatikus idegrendszer fennhatósága alá került szexuális életre vezethetõ vissza.
A fájdalmas behatolásnak ilyen körülmények között két közvetlen fizikai oka van: egyrészt a medence és fenékizmok nem tudnak ellazulni, másrészt a hüvely száraz marad. A fájdalmas közösülés további szorongásokat kelt. A nõ legközelebb már elõre fél a közösüléstõl, mert tudja, hogy kellemetlen lesz, képtelen lesz az odaadásra ("elõre várt" szorongás). A férfiak hasonlóképpen attól tartanak, hogy nem lesznek képesek "megfelelõ teljesítményt" nyújtani, örömöt szerezni.
A hüvelyszárazság miatti fájdalmat a síkosítógél használatával enyhíteni lehet ugyan, de a medencefenék izomzata ettõl még nem lazul el, az alapvetõ kiváltó ok, a szorongás sem enyhül, az orgazmuskészség nem alakul ki, tehát az együttlét valószínûleg nem lesz örömteli és élvezetes.

Mielõtt a megoldásra térnénk

Az összeillõ, egymást odaadóan szeretni tudó, biztos kapcsolatban élõ párok sem feltétlenül mentesek a hüvelyszárazsági és egyéb szexuális problémáktól. Sokan alapvetõen összekeverik a szexet és az erotikát. Az elõbbi nemiséget, az utóbbi érzékiséget jelent. A szex inkább a közösüléssel, az erotika a szeretkezéssel azonos.

Kérdezd a szexológust!

Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus készséggel válaszol a témával kapcsolatos kérdéseitekre, legyen szó akár a fogamzás-gátlásról, hormonális változásról vagy párkapcsolati gondokról.


Írnék a szexológusnak!


Korunk egyik vívmányának, a korszerû fogamzásgátlásnak is megvannak a maga hátulütõi. Miután ma a fiatalok a tabletták és kondom birtokában sokkal bátrabban nekivágnak a testi szerelemnek, már 13-14 éves korban a közösüléstõl várják a nagy testi élményt. Korábban biztonságos fogamzásgátlás híján a szerelmesek megtanultak várni egymásra, vigyázni a másikra. Ha úgy tetszik, rá voltak kényszerítve, hogy megtanulják a szeretkezést, a pettinget, az erotikát, vagyis azt, hogyan tudnak hüvelyi közösülés nélkül örömet szerezni egymásnak. Az érzékiség megtanulása után a közösülés nem jelenthet gondot.

Türelem és tapasztalat

Az egymást szeretõ pároknak kínálkozik megoldás a Masters-Johnson - két amerikai orvos nevét viselõ - módszer jóvoltából. A módszer megalkotói az erotika megtanulását, megtanítását tûzték ki célul. Meglátásuk szerint az erotika elsajátítását - különösen a férfiaknál - az önértékelés zavara és a teljesítménykényszer érzése jelentõsen gátolhatja, és ha a férfi emiatt nem megfelelõen közeledik a nõhöz, partnerénél is zavarok jelentkezhetnek.
Masters és Johnson módszerével a párok egy háromszakaszos terápia során szakorvosi konzultációk mellett lépésrõl lépésre tanulják meg a szeretkezést és örömszerezést. A terápia végére a párok azt veszik észre, hogy gátlásaik, görcseik, félelmeik megszûntek, hiszen képesek mindarra, amire mindig is vágytak; feloldódni a másikban, örömöt szerezni kedvesüknek. Nyoma sincs korábbi önértékelési zavaraiknak.
Hangsúlyoznunk kell, hogy ez a fajta segítség csak a valóban összetartozó pároknak jelenthet megoldást, hiszen a szeretet és igazi szerelem nem a módszereken vagy a technikák elsajátításán áll vagy bukik.


[origo]