A pénisz külalakváltozásairól (18+)

Olvasói levelekben sokan érdeklõdnek a rendellenes hímvesszõ alakját illetõen és kérdõjelezik meg saját péniszük tökéletességét. Az egészséges és kifejlett merev hímvesszõ mérete változatos képet mutat, és nem lehet pontos - és fõleg tökéletes - méretrõl és formáról beszélni. Néhány pénisz izgalmi állapotban finom ívben lefelé hajlik, néhány egyenesen elõre mutat, és akad olyan is, ami felfelé, a pocak irányába kanyarodik. Ezek a formák teljesen egészségesek és normálisak, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy közösülés során befolyásolják a behatolási szöget.

A különbözõ péniszdeformációk vagy a férfival született adottság, vagy a késõbbiekben alakulnak ki. Elõbbi esetben általában egy lefelé ívelõ, állandó görbületrõl van szó, és általában a húgycsõ nyílása is a megszokottól eltérõ helyen - legtöbbször a makk vagy a hímvesszõ alsó részén - található. Ez a fajta péniszdeformáció a húgycsõ, az azt övezõ területek vagy a pénisz bõr alatti részének fejlõdésekor alakulhat ki.

A deformáció másik formáját - XVI. Lajos orvosa, Francois de la Peyronie után, aki elsõként írt a jelenségrõl -, Peyronie-zavarként (vagy Induratio penis plasticaként) ismeri az orvostudomány, amikor elhajlás, zsugorodás vagy behúzódás lép fel.

A péniszen hosszában három olyan barlangos testbõl álló kamra fut - kettõ a hímvesszõ felsõ részén, egy pedig az alsón -, melyek izgalom hatására megnyúlnak, és vérrel telítõdnek. Ezeket a kamrákat szálas és elasztikus szövetek fedik. A deformáció akkor alakul ki, amikor valamelyik kamrát borító szöveten hegek alakulnak ki, és így a kamra nem tud teljes mértékben megnyúlni. Példának okáért, ha a kamrát borító szöveteten a heg a jobb oldalon alakul ki, akkor a hímvesszõ jobbra fog görbülni. Ez a szöveti elváltozás a legtöbb férfi esetében valamilyen mikrotraumának köszönhetõ, mint amilyen például a túlzott szexuális közösülés vagy kisebb baleset.

A Peyronie-zavar kezdeti fázisában a férfi fájdalmas erekciókat él át, a kamrát borító szöveten pedig apró csomócskák lesznek kitapinthatóak, merev állapotban pedig erõsen deformált alakot ölt a hímvesszõ. A késõbbiekben, amikor a heg megérik, elmúlik az erekcióval járó fájdalom, de a deformáció továbbra is fennmarad, és néha erekciós zavar is felléphet.

A szöveti elváltozás a korai fázisban gyógyszeresen kezelhetõ, a késõbbiekben azonban csak akkor javasolt a beavatkozás, ha a deformáció teljesen ellehetetleníti a közösülést, vagy erekciós zavart okoz. Ilyen esetekben mûtéti beavatkozásra kerül sor, és az elváltozással ellentétes oldalon speciális öltésekkel egyenesítik ki a hímvesszõt. Ez a fajta beavatkozás a hímvesszõt megrövidíti, ennek elkerülése érdekében kifejlesztettek hát egy másik technikát is, amikor is eret vagy egy felfújható protézist ültetnek be a péniszbe.

Nem kell azonban megijjedni, és túl kritikusan szemlélni saját hímvesszõnket, óvatos becslések szerint ugyanis a férfiak csupán 0,15%-át érintik hasonló problémák.


[origo]