A fiúk kerülik az óvszert (18+)

A huszonöt év alattiak egy része az óvszerhasználatot bizalmatlanságnak tekinti, ezért nem használja szívesen, míg mások úgy gondolkodnak, ha gumit hordanak magukkal, az felhívás keringõre, ami fiúk esetében kevésbé, lányok esetében már annál inkább zavaró lehet. A londoni kutatóintézet kétszázötven diák megkérdezése alapján, a különbözõ országok fiataljai között komoly hasonlóságokat vélt felfedezni, legalábbis szexuális viselkedés tekintetében. Az okok úgy tûnik, mélyebben gyökereznek, mint gondoltuk volna, az óvszer használata nem egyszerû igen vagy nem kérdés.

Eredményeikben és magyarázataikban kitérnek olyan, múltban és kultúrákban gyökerezõ okokra, mint például a nõk és férfiak alapvetõen eltérõ (elvárt) szexuális viselkedésére. Tény, hogy a lányok és nõk sokkal inkább korlátok közé voltak (és vannak) szorítva, mint a férfiak, akikben ily módon kevésbé alakult ki a szabálykövetés és a felelõsségérzet, sõt, a társadalom sokáig pont ennek ellenkezõjét erõsítette bennük. Míg a nõket minden erkölcsileg megkérdõjelezhetõ tettért büntették, s még ma is vannak olyan kultúrák, ahol egy félrelépésért halálra kövezés jár, addig a férfiak szabadon szórhatták magjukat szerte a világba, talán a törvények szerint nem is mindig megengedhetõ módon, de a társadalmi tolerancia bõven elnézte a kicsapongó életet.

Hibás lehet az elmúlt évtizedek hozzáállása is, ami arra kondicionálta a férfiakat, hogy a védekezés (elsõsorban a nem kívánt terhesség ellen) a nõk feladata, csak késõbb, a szexuális úton terjedõ betegségek, különösképp az AIDS megjelenése kezdte elterjeszteni az óvszerhasználatot. Érdekes azonban, hogy mindig is jóval több kutatás foglalkozott a homoszexuális férfiak, a drogfüggõk és a nõk HIV-terjesztésben játszott szerepével, mint a heteroszexuális férfiak kockázatvállaló magatartásával.

A mostani kutatás kapcsán kezdenek rájönni arra is, miért nem voltak hatásosak az eddigi HIV-prevenciók, mivel kiderült, nem a tájékozatlansággal van baj, hanem a szocializációval, a  rögzült társadalmi üzenetekkel. Ha egy nõ azt várja el egy férfitól, hogy óvszert húzzon, azzal alapvetõ szexuális viselkedését és hozzáállását akarja megváltoztatni. A férfiasság pedig e tekintetben nem más, mint szexuális aktivitás és felvilágosultság, míg a nõiesség hagyományosan passzivitást és ártatlanságot feltételez.

Fontos szempont és gyakori kifogás az is, hogy a gumi sokat csökkent a szex élvezeti értékén. A férfiak központi szerve a szexben a pénisz, ezen keresztül jutnak el a csúcsra, a vaginális közösülés és az ejakuláció jelenti az igazi szexet. Ha egy idegen anyagot, egy gumit iktatunk a két szerv közé, úgy érzik, a biztonság elõtérbe helyezése saját szexuális élményük és kielégülésük rovására megy, s bár lehet, objekítven nem mindenkinél okoz ez minõségi különbséget, sokan mégis úgy érzik, képtelenek óvszerben élvezni.

A férfiak szexösztöne nem kordában tartható, szinte állatias, és kívül esik az irányíthatóság területén - vallják sokan. Szükségük van rá, jár nekik, és ha nem jutnak kellõ mennyiségû kielégüléshez, különbözõ - többek között magatartásbeli - problémáik lehetnek. Az óvszer beiktatása ezt a kontrollvesztett érzést befolyásolja, hisz ha ily módon uralkodnak péniszük fölött, ez a mítosz összedõlni látszik.

A védekezést, legalábbis, ami a betegségeket illeti (hisz a fogamzásgátlást nagyrészt a nõk intézik), egyfajta kategorizáló magatartással oldják meg, azaz megválogatják, kivel bújnak ágyba. Megkülönböztetnek tiszta, ápolt, és ápolatlan vagy tisztességtelen, ledér nõket, s leginkább ez utóbbi csoporthoz kötik a betegségek terjedését, így az ilyen nõk mellõzésével vélik elkerülni a különbözõ betegségeket. Ugyanilyen hárító mechanizmus lehet a homofóbia, sokan még ma is a melegek betegségének tartják a HIV-et, és homoszexuális viszonyok híján nem érzik magukat veszélyeztetve. Tudjuk azonban, számtalan heteroszexuális férfi bonyolódik homoszexuális kalandokba, de tudjuk azt is, idõvel mindenki megbarátkozik az óvszerhasználattal, fõleg, ha a nõk is határozott szerepet vállalnak benne.


[origo]