A biztonságos szex alapjai

Tudnunk kell, a testnedvek, elsõsorban a vér, a sperma, a menstruációs váladék, a hüvelyváladék és némely esetekben a nyál lehetnek azok a közvetítõ anyagok, amelyek szex közben valamilyen vírust az egyik szervezetbõl a másikba közvetítenek. Biztonságos szex során elsõsorban ezek véráramba jutását kell megakadályoznunk, s különösképpen akkor kell odafigyelnünk az alapos védekezésre, ha HIV-fertõzöttel kerülünk össze, esetleg mi magunk váltunk fertõzötté. Fontos, hogy ilyen esetben minden lehetséges óvintézkedést betartsunk, mivel így a továbbiakban is kiegyensúlyozott szexuális életet élhetünk.

Hagyományos szex
Hüvelyi közösülés esetén a vírus a spermán vagy a hüvelyváladékon keresztül adható át a partnernek, ha a testnedvek valamilyen sérülés miatt a véráramba kerülnek. A hüvelyhám  könnyen sérül, könnyen alakulnak ki rajta apró sebek, amelyeket segédeszközök, de akár egy nem megfelelõen levágott köröm is okozhatnak. Elsõ számú védekezési módszer az óvszer, ennek használata elõzheti meg leghatékonyabban a fertõzést. Fertõzöttel való szex esetében, ha kézzel nyúlunk a hüvelybe, szintén tanácsos valamilyen óvintézkedés, ez lehet akár egy egyszerû gumikesztyû felhúzása is. A segédeszközökre vonatkozóan a fokozott tisztán tartás, a fertõtlenítés és az óvszerrel való burkolás javasolt, a játékszereket ne használjuk felváltva.

forrás: [origo]

Anális szex
A végbélen át történõ behatolás az egyik legkockázatosabb szexuális magatartás. A végbél a legérzékenyebb a sérülések szempontjából, a közösülés során nyálkahártyáján könnyen alakulnak ki apróbb sérülések, amik azonnal utat engednek a vírus szervezetbe jutásának. Ez lehet az oka, hogy az elsõ HIV-fertõzések a homoszexuális férfiak körébõl kerültek ki. Az óvszer itt elengedhetetlen fontosságú, s mivel a hüvellyel ellentétben a végbél nem termel természetes kenõanyagot, vizes alapú síkosító használatával csökkenthetõ a szárazságból fakadó sebek kialakulásának valószínûsége is. Sajnos anális együttlét esetén az óvszerek sokkal könnyebben szakadnak, mint hüvelyen át való behatoláskor, ezért igyekezzünk erõsebb anyagból készült, esetleg kifejezetten anális szexhez tervezett óvszert választani. Homoszexuális együttlét esetén nem csak a passzív, hanem az aktív, behatoló fél is ki van téve a veszélynek, a makkon is keletkezhetnek számunkra szinte észrevehetetlen, a vírusok számára azonban óriási kaput nyitó sérülések.

Orális szex
Az orális szex kritikus pont, mivel önmagában nem minõsül különösebben kockázatosnak, ugyanakkor feltétlenül szükséges az elõvigyázatosság. Ma még nem túlzottan elterjedt - és lássuk be, néha kényelmetlen -, de mindenképpen ajánlott orális szexhez is óvszert használni. Hajlamosak vagyunk úgy gonolni, mivel nem történik behatolás, csak ártatlan nyalakodás, nem vagyunk veszélyben. Mára azonban egyértelmûen bebizonyosodott, nem is egy olyan szexuális úton terjedõ betegség van, amely az ilyen együttlétek során is vígan fertõz. A HIV-fertõzött nyála önmagában elhanyagolható mennyiségû vírust tartalmaz, ami nem fertõzõképes, de az elõváladék és az ondó már nagy mennyiségben tartalmazhat vírust még akkor is, ha az adott személy gyógyszert szed, és a vírusmennyisége alacsony. A lenyelt ondó önmagában megint nem veszélyforrás (a HIV nagyon érzékeny, a gyomornedvek azonnal elpusztítják), de az odáig vezetõ út fertõzés szempontjából a legkevésbé sem elhanyagolható.
 
Szájba élvezés, az ondó lenyelése esetén nem zárható ki, hogy a fertõzött sperma a nyálkahártyán, a szájüregben vagy a nyelõcsõben elõforduló apró sebeken keresztül jut át a szervezetbe. Az ilyen sérülések nem kizárhatóak, sõt gyakoribbak, mint gondolnánk. A fogínyvérzés sokak számára ismert jelenség, s ez is veszélyforrás, hiszen nyílt sebnek minõsül a szájüregben. Orális szex során könnyen megsérülhet a torok nyálkahártyája is, ami szintén utat nyit a HIV-nek. Ezen veszélyek elkerülése érdekében tartsd észben a következõt: lehetõség szerint ne vedd a szádba és ne nyeld le olyan személy ondóját, akinek nem vagy biztos a HIV-státusában! Hasonló szabályok vonatkoznak a nõkkel folytatott orális szexre is. A hüvelyváladék szintén fertõzõképes mennyiségben tartalmazhat HIV-vírust, ezért ebben az esetben is javasolt valamilyen fizikai védelem használata, ami lehet egy félbevágott óvszer vagy a dental-dem néven ismert latexlapocska is.

A leszbikusok közötti HIV-fertõzés kevésbé kutatott kérdés, de semmiképp nem tekinthetõ alacsony rizikójú csoportnak, fõképp, mivel egyes szexuális szokásokra vonatkozó felmérések szerint igen nagy számban élnek nemi életet férfiakkal is (ha nem is rendszeresen), ráadásul sokan pont meleg férfiakkal kerülnek kapcsolatba, és gyakran a védekezésre sem fordítanak figyelmet. Ebbõl kifolyólag ismeretlen partner esetén a leszbikusoknak ugyanolyan fontos szem elõtt tartani a megfelelõ biztonságot, mint bárki másnak. Mindkét nemmel folyatott anális-orális szex esetén szintén javasolt az elõvigyázatosság, elsõsorban az esetleges apróbb nyílt sebek miatt.

Egyes szexuális magatartásfomák semmiféle veszélyt nem jelentenek, bár nem valószínû, hogy egy életen át megelégednénk maszturbációval, cyberszexszel, erotikus masszázsokkal, csókolózással és kesztyûben való ujjazással. Ha komolyabb szexuális kalandokra vágysz, igyekezz nyíltan kommunikálni a biztonságos szexre való igényedet, és kerüld az alkohol vagy drogok hatása miatt felelõtlenebbé váló együttléteket. Ha úgy gondolod, hogy a közelmúltban kockázatos szexuális tevékenységet folytattál, vagy valaha életedben tettél ilyet, és még nem voltál szûrésen, menj el egy tesztre. A negatív diagnózis megnyugtató, és a jövõben nagyobb óvatosságra késztet majd. Egy esetleges pozitív diagnózis esetén pedig minél hamarabb derül ki, annál nagyobb az esélyed rá, hogy jó egészségben élj hosszú, boldog életet.


[origo]