Öntudatlan szex a gimiben (18+)

Az Egyesült Királyságban 3000 fiatal válaszai alapján születtek a szakemberek számára meglehetõsen aggasztó eredmények, fõleg azzal a ténnyel karöltve, hogy a szigetországban a legmagasabb a fiatalkorú terhességek aránya - számolt be a Guardian.

A 15 és 18 év közöttiek 39 százaléka úgy veszítette el szüzességét, hogy vagy õ, vagy partnere nem akarta igazán a szexet. Tíz tinibõl hárman olyan negatív okok miatt mentek bele az elsõ aktusba, mint a partnernek való megfeleléskényszer. A lányok 51, a fiúk 37 százaléka nem védekezett, és ennél még magasabb azok aránya, akik már legalább egyszer elfeledkeztek a biztonságról.

Öt fiatalból kettõ megbánta elhamarkodott tettét, utólag úgy érzi, tovább kellett volna várnia. A szüzességüket elvesztõk mindössze húsz százaléka készült fel a pillanatra szellemileg, érzelmileg és testileg egyaránt.

Anna Martinez, a Sex Education Forum munkatársa szomorúan konstatálta, hogy a fiatalok már azelõtt kockázatos szexuális kapcsolatokba keverednek, mielõtt még egyáltalán lehetõségük lenne megtanulni, hogyan kezeljék a partner, a társadalom és a média szexre kényszerítõ nyomását.

Az eredmények arra is rávilágítottak, a különbözõ kisebbségek eltérõ szexuális magatartásai is a tájékozatlanság hiányából fakadnak, így a kockázatvállaló csoport ismerete a nemi úton terjedõ betegségekrõl és a védekezésrõl meglehetõsen alacsony szinten áll. A kisebbségi fiataloknak azzal a kettõsséggel is szembe kell nézniük, hogy a család tradicionális nézetei az esetek döntõ többségében nem egyeznek a környezet meglehetõsen szabadelvû és szabadszájú közegével, és megfelelõ útbaigazítás híján könnyen összezavarodnak.


A megkérdezetteknek mindössze 18 százaléka veszítette el szüzességét 16 éves kora elõtt, ami nagyjából összecseng a magyar adatokkal, az A-HA 2005-ös felmérése szerint az elsõ szexuális aktus ideje itthon 16,9 év. Magyarországon a középiskolások körülbelül fele érettségire elveszíti ártatlanságát, s ez a szám Budapesten a legmagasabb.

Az egyre szaporodó hasonló témájú felmérések mind arra engednek következtetni, hogy a fiatalok szexuális felvilágosítása nem megfelelõ. Könnyen azt hihetjük, hogy manapság, mikor már nem tabu a szexualitás, mindenki könnyen hozzáférhet a számára fontos információkhoz. Azt azonban úgy tûnik, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ezen szükséges információk nem a multiorgazmusosság elérése, vagy a tökéletes orális technika elsajátítása kellene hogy legyenek, hanem a korai terhességek elkerülése, a nemi betegségekkel szembeni védekezés és az egészséges szexuális életre való nevelés annak minden lelki és pszichés vonatkozásával együtt.

Szeverényi Nóra, az A-HA programkoordinátora kérdésünkre elmondta, hivatalos felméréseik a fiatalkorúak abortuszainak számáról vannak csupán (ez a felvilágosító munkák hatására 2002 és 2004 között 38 százalékkal csökkent), de az oktatók, a védõnõk itthon is beszámoltak az angliai felmérésben tapasztaltakról, azaz a részegen való együttlétrõl, a védekezés hiányáról és a partner vagy a közösség nyomásáról.

Hivatalos felmérés a fiatalkorúak szexuális magatartásáról a KSH szerint nem történt, a felvilágosító programok szervezõihez pedig a diszkréció megtartása miatt nem jutnak el ezen információk, hiszen az elsõdleges szempont a bizalom, és nem a társadalom számára releváns adatok megszerzése.

Szeverényi Nóra szerint egyértelmû a különbség, hogy míg 10-15 évvel ezelõtt a jogosítvány megszerzése volt a menõ egy osztályban, addig ma a szexuális aktivitás a legfõbb népszerûségi mutató.

 


[origo]